Scopul principal și obiectivele asociatiei

PUBLICAT ÎN JURNALUL ASOCIAȚIEI AMERICANE DE INIMĂ, CERCETĂTORII AU STUDIAT CUM POATE AFECTA POLUAREA AERULUI BENEFICIILE PENTRU INIMĂ A EXERCITIILOR FIZIZE.

Multe afecțiuni cardiace sunt principalele cauze de deces la nivel global. Atacurile de cord sunt deosebit de frecvente. A avea chiar și un atac de cord crește riscul de atacuri ulterioare. Strategiile de a trata pacienții și de a preveni viitoarele atacuri de cord includ adesea exerciții fizice. Există multe beneficii pentru sănătate ale exercițiilor fizice, inclusiv întărirea mușchilor inimii și îndepărtarea moleculelor dăunătoare. Aceste beneficii au fost susținute de cercetare. Cu toate acestea, contează și locul în care indivizii se exercită.

 

Poluarea aerului este un pericol pentru sănătatea inimii

Exercițiile fizice necesită oxigen. Corpul răspunde acestei nevoi prin creșterea ratei de respirație. Datorită acestui fapt, poluanții atmosferici pot fi inhalați în cantități mai mari în timpul exercițiilor fizice în aer liber. Știința a arătat că poluarea este un pericol cunoscut pentru sănătatea inimii și că poate afecta exercițiile fizice. Deoarece calitatea aerului poate diferi în funcție de locația activității, acest subiect trebuia studiat în continuare.

 

Cercetătorii din Danemarca au cercetat efectele poluării aerului asupra sănătății și beneficiile exercițiilor fizice asupra atacurilor de cord. Constatările lor au fost publicate în Journal of the American Heart Association. Ei au pus două întrebări: reduce activitatea fizică riscul de atacuri de cord la pacienții cu și fără antecedente? Și afectează poluarea aerului în aer liber beneficiile pentru sănătate ale exercițiilor fizice în reducerea riscului de atacuri de cord?

 

Pentru studiu, ei au definit exercițiul ca cel puțin o jumătate de oră pe săptămână petrecută pentru o anumită activitate. Cercetătorii au inclus activități precum sport, ciclism și grădinărit și au analizat modul în care acest lucru a afectat pacienții cu sau fără antecedente de atacuri de cord.

 

Aceștia au obținut date din studiul Daneei, cancerului și sănătății daneze, care a recrutat peste 100.000 de participanți între 1993 și 1997. Au selectat 57.000 de participanți din această cohortă. Ei și-au analizat stilul de viață, dieta, fumatul, consumul de alcool, educația, ocupația, istoricul bolilor și alți factori legați de sănătate. Cercetătorii au urmărit participanții în 2015 și i-au grupat pe baza experienței lor de atacuri de cord.

 

Majoritatea subiecților nu au avut antecedente de atacuri de cord și doar 6% din acest grup au dezvoltat unul din 1993. Din acei participanți care au avut un istoric de atacuri de cord, 26% au experimentat-o din nou. Aproape toți participanții s-au angajat în activitate fizică. De la cel mai puțin frecvent la activități, activitățile au fost: mersul pe jos, grădinăritul, ciclismul și sportul.

 

Nu s-a găsit nicio legătură între calitatea slabă a aerului și beneficiile exercițiului pe inimă

Cercetătorii au descoperit că sportul, ciclismul și grădinăritul au redus semnificativ noile atacuri de cord din cauza dezvoltării. În zonele rezidențiale cu niveluri foarte ridicate de poluare a aerului, doar ciclismul ar putea reduce puternic riscul. În timp ce poluarea aerului a crescut riscul de atacuri de cord în general, nu s-a găsit nicio legătură între calitatea slabă a aerului și beneficiul exercițiului pe inimă.

 

Studiul a fost limitat de perioada de urmărire de 17 ani. În acest timp, informațiile participanților nu au fost actualizate. Aceasta a inclus reședințe, obiceiuri de activitate fizică și alți factori de risc. De asemenea, poluarea aerului se modifică pe măsură ce subiecții studiați s-au exercitat dintr-o zonă în alta, de exemplu, în timp ce făceau jogging, nu au fost luate în considerare. Alte particule nocive de aer nu au fost de asemenea identificate. Substanțe precum ozonul și monoxidul de carbon au fost, de asemenea, observate ca factori de risc pentru mai multe afecțiuni cardiace.

 

Una peste alta, acest studiu a constatat că beneficiile exercițiilor fizice, în special în cazul atacurilor de cord, nu sunt compensate de poluarea aerului. Constatările sugerează că activitatea fizică poate fi utilizată pentru a preveni atacurile de cord noi și recurente, chiar și în zonele exterioare cu poluare atmosferică legată de trafic.

 

Scris de Amrita Jaiprakash, MSc